Hvordan måle og følge opp om ressursbruken er effektiv?
Effektiv ressursbruk handler overordnet om tre ting: Prioritere, velge de riktige tiltakene og gjennomføre tiltakene riktig.
For at vi skal gjøre de riktige tingene, må vi vite hva de er. Det innebærer å finne ut hva som er de mest hensiktsmessige tiltakene for å dekke behovet. Da må vi først definere problemet tydelig, før vi vurderer ulike måter å løse det på. Hvilket av alternativene gir mest nytte for brukere og samfunn, veid opp mot kostnaden? Hvis problemet er lav fremkommelighet, bør man da bygge bro eller ruste opp fergen? Er nytten ved økt fremkommelighet stor nok til å forsvare kostnaden? Her trenger vi pålitelige og tilstrekkelig grundige beslutningsgrunnlag.
Utredningsinstruksen hjelper oss å dimensjonere beslutningsgrunnlagene på en god måte. Holder det med enkle analyser, eller krever saken større utredninger, for eksempel ved en full samfunnsøkonomisk analyse eller gjennom utvalgsarbeid? Det avhenger blant annet av størrelsen og kompleksiteten i tiltakene vi planlegger for. Prosjekter med en antatt kostnadsramme på over 1 mrd. kroner, eller 300 mill. kroner for digitaliseringsprosjeker, skal inngå i statens prosjektmodell.
Les mer om utredningsinstruksen.
Effektiv anvendelse av tildelte ressurser for best mulig måloppnåelse er en sentral del av den interne styringen i en virksomhet eller et departement.
Se mer på nettsidene om virksomhetsstyring og hva er mål- og resultatstyring?
Et viktig utgangspunkt for effektiv ressursbruk er klare å måle ressursbruk og resultater, i form av produkter og effekter av tiltak. Med ressurser mener vi de innsatsfaktorene som medgår i produksjon av tjenester og produkter. I statlige virksomheter er den viktigste innsatsfaktoren medarbeiderne og den kompetansen de utgjør.
Produkter og tjenester utgjør virksomhetens leveranser til brukerne. Det kan for eksempel være tilsyn, kurs eller vedtak som fattes. Effekter er de virkninger som brukere og samfunn oppnår som følge av virksomhetens produkter og tjenester.
Dette bør du gjøre:
Se mer i blant annet praktisk eksempel produktivitet UDI og nettsider om evaluering.
Når vi har målt ressurser og resultater, må vi kunne vurdere i hvilken grad ressursbruken er effektiv.
Dette kan gjøres på ulike måter:
Se mer i blant annet «5 steg på veien til god styringsinformasjon».
Når vi har opparbeidet kunnskap om ressursbruken er effektiv, må styringsinformasjonen tas i bruk som grunnlag for forbedring og utvikling.
Se blant mer i praktisk eksempel produktivitet UDI og i veiledning årsrapport.
Har du spørsmål om innholdet på denne siden, send en e-post til postmottak@dfo.no. Eller ta direkte kontakt med: