Virksomheten har bare delvis oversikt over kritiske IKT-systemer og informasjonsflyt til og fra disse systemene.
Virksomheten har ikke oversikt over autorisert og uautorisert maskin- og programvare som benyttes i virksomheten.
Virksomheten har manglende oversikt over hvilke brukergrupper, brukere og tilgangsbehov som finnes i virksomheten, og har ikke formaliserte retningslinjer for tilgangskontroll.
Informasjonssikkerhet er ikke en del av virksomhetens anskaffelsesprosess.
Virksomheten har ikke etablert en helhetlig sikkerhetsarkitektur og mangler eller har mangelfull implementering av viktige sikkerhetsfunksjoner (for eksempel katalogtjenester, kryptografiske moduler, brannmurer, antivirus og verktøy for systemovervåkning).
Alle brukere får lov til å laste ned, åpne og kjøre alle programmer fra e-post, fra nettleser eller fra USB-minnepinner.
Informasjonssystemene er ikke inndelt i logiske soner. Alle brukere har i praksis tilgang til alle nettverksressurser.
Maskin- og programvare er ikke tilstrekkelig konfigurert og tilpasses i liten grad for å tilfredsstille virksomhetens behov.
Virksomheten har ikke tilfredsstillende kontroll på livssyklusen til kontoer: fra de opprettes, til de brukes og endres, og til de deaktiveres eller slettes.
Virksomheten har manglende kontroll på tildeling og bruk av administrative privilegier.
Sensitive virksomhetsdata beskyttes ikke tilfredsstillende på bærbare enheter og når det sendes over usikre medier, som internett.
Virksomheten har gjort lite for å sikre e-post og nettlesere. Gamle programversjoner benyttes, og det er ikke aktivert tiltak for å verifisere avsender av e-post og sjekke vedlegg for skadevare.
Virksomheten mangler systematisk innsamling av logger og andre sikkerhetsrelevante data fra aktuelle systemer. Dataene gjennomgås og analyseres i liten grad.
Endringsprosessen i virksomheten er uformell og dokumenteres ikke. Det er vanskelig å få oversikt over hvilke endringer som er planlagt, hvilke endringer som er gjennomført, og hvordan endringene har blitt godtatt og testet.
Virksomheten har ikke oversikt over hvilke tiltak som er innført for å beskytte informasjonssystemene mot skadevare.
Virksomheten har en adhoc rutine for installering av sikkerhetsoppdateringer. Datamaskiner, servere og nettverksutstyr mangler mange viktige sikkerhetsoppdateringer.
Virksomheten mangler, eller har manglende implementering av, verktøy som beskytter mot kjent skadevare. Eksempler på slike verktøy er antivirus, brannmurer og antiskadevare.
Inntrengingstesting benyttes sjelden eller aldri for å undersøke motstandskraften til informasjonssystemene.
Virksomheten har mangelfulle rutiner for sikkerhetskopiering og gjenoppretting av data. Sikkerhetskopier og gjenoppretting testes sjelden eller aldri.
Virksomheten har et mangelfullt planverk for hendelseshåndtering for å ivareta behovet for virksomhetskontinuitet ved beredskap og krise. Planverket blir ikke testet tilstrekkelig i organisasjonen.
Virksomheten har mangelfulle rutiner for å vurdere og kategorisere hendelser.
Virksomheten har mangelfulle rutiner for kontrollere og håndtere hendelser.
Virksomheten har få eller ingen rutiner for å evaluere og lære av hendelser.
Informasjonssikkerhet er bare delvis integrert i virksomhetens utviklingsprosesser.
Virksomheten har ikke etablert klare regler for utvikling av programvare og systemer.
Nye systemer som innføres, testes ikke systematisk før produksjonssetting.
Virksomheten stiller få eller ingen krav til fysisk sikkerhet ved sikring av bygg, kontorer og øvrige rom og fasiliteter, inkludert fysisk adgangskontroll.
Virksomheten har liten mulighet til å oppdage fysiske sikkerhetsbrudd, og sikkerhetsbrudd som oppstår, rapporteres i liten grad til ledelsen.
Virksomheten har få eller ingen etablerte rutiner for bakgrunnssjekk og verifisering av kvalifikasjoner for kandidater før ansettelse.
Virksomheten er lite opptatt av kompetanseheving, opplæring og bevisstgjøring av ansatte.