Sjekklister for tildelingsbrev
Hensikten med at departementet utformer og oversender tildelingsbrevet til underliggende virksomheter er å:
Det er nedfelt viktige grunnleggende prinsipper for styring og oppfølging i økonomiregelverket som også gjelder for tildelingsbrevet. Departementet og virksomheten skal ha dialog, planlegge med både ettårig og flerårig perspektiv, og tilpasse all styring til virksomhetens egenart samt risiko og vesentlighet. Selve tildelingsbrevet er resultatet av politiske, faglige og administrative prosesser. Økonomiregelverket (pdf) fastsetter at gjennom tildelingsbrevet skal departementet blant annet:
Økonomiregelverket har ingen eksplisitte føringer til formulering av kvantitative resultatkrav eller oppdrag i tildelingsbrevet, men dette forekommer i praksis.
Økonomiregelverket stiller også en rekke andre krav til departement og virksomhet, blant annet om krav til rapportering. Se gjerne 5 steg på veien til god styringsinformasjon og Økonomiregelverket (pdf).
Arbeidet med tildelingsbrevet er en kontinuerlig oppgave for departementet. Det å utvikle gode tildelingsbrev krever god dialog mellom departement og virksomhet. Det er viktig å legge til rette for at virksomheten kan utvikle system, rutiner og styringsprosesser som møter de behovene som departementet har.
De som lykkes best med prosessen er de som har etablert en god dialog med virksomheten. En tett og åpen dialog legger til rette for et godt tildelingsbrev. Tillit er en sentral forutsetning.
Når departementene utformer tildelingsbrev er det mange hensyn som skal ivaretas. Det er viktig å ha et helhetlig blikk på hvordan tildelingsbrevet blir utformet, slik at det verken blir for omfattende eller mangler sentrale innholdselement. Det bør være en hensikt med alt som står i tildelingsbrevet.
Det er noen innholdskrav til brevet. Økonomiregelverket (pdf) fastsetter at departementet skal følge opp Stortingets vedtak og forutsetninger i tildelingsbrevet. Det framgår at brevet skal inneholde blant annet overordnede mål med angivelse av strategiske utfordringer og satsningsområder, styringsparametere, tildelt beløp og beløp som forutsettes inntjent, administrative og budsjettmessige fullmakter, krav til årsrapport og annen rapportering og omtale av eventuelle evalueringer som skal igangsettes. Regelverket fastslår også at departementets styring og oppfølging skal være tilpasset virksomhetens egenart, samt risiko og vesentlighet, og dette gjelder også for tildelingsbrevet.
Ut over dette kan departementene ha ulikt oppsett for tildelingsbrevene, blant annet på grunn av eventuelle tilpasninger til den enkelte sektor og virksomhet.
I tillegg til å etterkomme kravene til innhold, mener DFØ at tildelingsbrevet bør inkludere en vedlagt styringskalender der blant annet avtalte etatsstyringsmøter framgår.
Pass på å formulere et tydelig tildelingsbrev. Virksomheten bør ikke motta et brev, for deretter å fortolke hva departementet egentlig mener.
Det er viktig med en god arbeidsdeling mellom instruks og tildelingsbrev. Ifølge økonomiregelverket skal departementet omtale det følgende i enten instruks eller tildelingsbrev:
Godt formulerte mål er en viktig del av tildelingsbrevet og skal vise hva virksomheten skal rette ressursinnsatsen mot. Økonomiregelverket setter en bred ramme for hvilke målformuleringer som kan tas inn i tildelingsbrevet, men skal inneholde overordnede mål. Det er ingen eksplisitte føringer for om målene skal adressere interne eller eksterne forhold, men regelverkets ordlyd har klare intensjoner om at målene uttrykker sammenhengen mellom langsiktig og strategiske prioriteringer og de årlige prioriteringene i tildelingsbrevet. Noen departementer velger å inkludere delmål, resultatmål, tjenestemål eller lignende i tildelingsbrevene.
Slik DFØ ser det, bør målene i tildelingsbrevet:
Sektorplaner, stortingsmeldinger og -proposisjoner, regjeringserklæringer og regelverk er en viktig kilde til overordnede mål. Ofte må målene operasjonaliseres til den aktuelle virksomheten. Det vil si at målene omformuleres slik at de adresserer hva den aktuelle virksomheten forventes å oppnå for sine brukergrupper. Overordnede målformuleringer kan også bli bestemt av departementet selv, utarbeides i dialog mellom departement og virksomhet, eller komme etter initiativ fra virksomheten selv.
Økonomiregelverket fastsetter at tildelingsbrevet skal inneholde styringsparametere og at disse skal være mest mulig stabile over tid. De inngår i grunnlaget for å vurdere måloppnåelse og resultater.
Regelverket spesifiserer derimot ikke hvorvidt parametere skal være kvantitative, eller gi utrykk for spesifikke resultatkrav. DFØ mener formulering og sammensetning av parametere er viktig. Styringsparameterne i tildelingsbrevet bør vurderes opp mot behovet for informasjon og oppfølging av forhold som er nødvendig for å få en tilstrekkelig informasjon om virksomhetens resultater og måloppnåelse.
Sikre at departement og virksomhet har en felles forståelse av hva en styringsparameter er og ikke er. Det kan være krevende dersom en har ulik oppfatning av hvordan parametere skal brukes i styringen.
Dersom styringsparameteren formuleres som resultatkrav, er det en økt risiko for målforskyvning. En bør derfor ha et bevisst forhold til formatet til parameterne.
Økonomiregelverket nevner ikke oppdrag i sin omtale og regulering av tildelingsbrevet. Et departement kan imidlertid ha behov for å gi virksomheten oppdrag. Velger departementet denne formen i sin styring bør oppdragene:
Det er variasjon i hvor stort omfang virksomhetene rapporterer på utførte oppdrag. Dersom det er mulig, bør resultatrapportering belyse hensikten med oppdraget, altså hvordan oppdraget bidrar til å oppnå målene til virksomheten.
Pass på at oppdrag ikke skjules i teksten i tildelingsbrevet. Formuler det heller eksplisitt som et oppdrag. Dette gjør det enklere både for virksomhet og departement å få en oversikt over hva virksomheten skal gjennomføre. Det kan også ofte være lurt å sette en frist for levering av oppdrag, nummerere oppdrag løpende (for å gjøre det enklere å rapportere på), samt å tenke gjennom når oppdrag skal leveres, slik at det passer med andre prosesser for departement og virksomhet.
Har du spørsmål om etatsstyring, send en e-post til forvaltning@dfo.no.
Vi behandler spørsmål så raskt som mulig, og normalt innen 3 uker.
Du kan eventuelt ta direkte kontakt med: