Endringer i rundskriv høsten 2020
Finansdepartementet har i desember 2020 fastsatt åtte oppdaterte rundskriv. Her er en oversikt over rundskrivene og en kort orientering om hva som er endret.
Det er generelt gjort følgende endringer:
I den nye utgaven er det gjort følgende endringer:
Det er under punkt 4 Virksomhetenes bruk av standard kontoplan, i tilknytning til forklaringer til hjelpekolonnen i vedlegget, tatt inn en fotnote som tydeliggjør artskontobruk ved utlegg og utgiftsdeling jf. rundskriv R-101 Statens kontoplan for statsbudsjettet og statsregnskapet punktene 4.3.1 og 4.4.1.
Det er gjort enkelte mindre justeringer/presiseringer i standard kontoplan, jf. vedlegg 1 til rundskrivet.
For mer informasjon se Standard kontoplan for statlige virksomheter.
Rundskrivet er oppdatert for å synliggjøre at alle statlige virksomheter skal betale pensjonspremie til Statens pensjonskasse.
Videre er henvisning til folketrygdloven i punkt 4.1 oppdatert, og tekst i punkt 4.3 endret som følge av at skatteoppkreverfunksjonen er overført fra kommunene til Skatteetaten fra 1.11.2020.
Det er også gjort enkelte presiseringer for finansskatt på lønn.
I punkt 4.2 og 4.7 er det presisert at navnet på virksomheten som departementet oppgir ved opprettelse av oppgjørskontoer og ved navneendring, skal tilsvare det offisielle navnet som er registrert i Enhetsregisteret. Det er også klargjort i punkt 4.7 og ved endringer i malene i vedlegg 4 og 5 at det er brevmalen i vedlegg 5 som skal brukes dersom virksomheten har endret navn.
Videre er kontokoblingsskjemaene i vedlegg 6 justert slik at virksomheten kan ta inn opplysninger om arbeidskontoenes navn, og det er også gjort noen endringer i brevmalen i vedlegg 1 for opprettelse av oppgjørskontoer.
For mer informasjon se Betalingsformidling og konsernkonto.
Inndelingen i rundskrivet er tilpasset strukturen i de andre rundskrivene om statlig økonomistyring. I punkt 4 er det tatt inn omtale av at departementene må vurdere hvordan rapportering fra virksomhetene på fellesføringene bør skje.
I SRS 1 Presentasjon av virksomhetsregnskapet er retningslinjer knyttet til forenklinger ved utarbeidelse av åpningsbalansen tydeliggjort. Virksomheten kan velge å ikke balanseføre egeninnsats knyttet til utvikling av immaterielle eiendeler og varige driftsmidler som er ferdigstilt eller under utvikling før tidspunktet for åpningsbalansen, selv om balanseføring velges som prinsipp i løpende drift. Tilsvarende forenkling gjelder for leieavtaler, og er aktuell for virksomheter som ikke velger forenklet metode ved klassifisering av leieavtaler. Alle forenklinger som gjelder utarbeidelse av åpningsbalanse, og som i dag ligger i vedlegget til SRS 17 Anleggsmidler, er for oversiktens skyld, samlet i et eget avsnitt i SRS 1.
I SRS 2 Kontantstrømoppstilling er det gjort en mindre justering i avstemmingsdelen, og som virksomhetene oppfordres til å ta i bruk allerede for årsregnskapet 2020.
I SRS 17 Anleggsmidler er det tydeliggjort hva som ligger i begrepet anskaffelseskost ved tilvirkning. I punktet om nedskrivning er det tydeliggjort at vurdering av nedskrivning av immaterielle eiendeler og varige driftsmidler skal gjøres både ved endret anvendelse og ved redusert utnyttelse.
For mer informasjon se Statlige regnskapsstandarder (SRS).
Begrepsbruk i punkt 4.3.1 første avsnitt er justert i tråd med Finansdepartementets rundskriv R-101 Statens kontoplan for statsbudsjettet og statsregnskapet punkt 4.4.1.
Videre er vedlegg 1 med oversikt over virksomheter som er holdt utenfor nettoføringsordningen, oppdatert.
For mer informasjon se Nettoføringsordning for budsjettering og regnskapsføring av merverdiavgift.
I den nye utgaven er punkt 5.1 tredje avsnitt justert for å tydeliggjøre hvem som normalt fastsetter internrevisjonsinstruksen.
Videre er punkt 5.4 justert for å tydeliggjøre at det avklares i styringsdialogen om departementet skal ha tilgang til planer og rapporter fra internrevisjonen.
For mer informasjon se Internrevisjon.