Regelutforming og reguleringsstrategi: muligheter og utfordringer

Torsdag 26. januar 2023 kl. 09–12

Sted: DFØ Oslo - Økern Portal - Inngang C, Lørenfaret 1

Påmeldingsfristen er utløpt.

Nettverk for regelverksforvaltning inviterer til nettverksmøte om regelutforming og reguleringsstrategi: muligheter og utfordringer.

Om arrangementet

Regelverk kan utformes på ulike måter. På flere reguleringsområder har det de senere årene vært en tendens til å bruke overordnede og formålsrettede regler. Hensikten har bl.a. vært å gi regulerte virksomheter større frihet til selv å finne egnede løsninger som ivaretar det regulerte formålet. I noen sammenhenger benyttes begrepet "funksjonsbasert regelverk" om denne reguleringsformen.

Krav rettet direkte mot de hensynene som skal ivaretas kan være nokså overordnede og vage. Dette utfordrer både virksomheter og myndigheter i vurderingen av hva som er innenfor regelverket og hva som er "godt nok". I tillegg kan reguleringsformen omfatte mer prosessuelle krav rettet mot kunnskapsbaserte beslutninger (som krav til risikovurdering) og krav knyttet til styring og organisering (som internkontroll).

Nettverksmøte vil belyse både prinsipielle og praktiske problemstillinger knyttet til regelutforming og reguleringsstrategi, blant annet når det gjelder effektivitet og måloppnåelse.

Målgruppe

Nettverksmøtet er for deg som er ansatt i en statlig virksomhet og arbeider med regulering i en eller annen form (utredning, utvikling, etterlevelse mv.). Regelverkene du jobber med kan være lover, forskrifter, instrukser, retningslinjer, standarder, interne bestemmelser og lignende.

Program

  • 09.15 - 09.20 – Åpning, velkommen og kort introduksjon
  • 09.20 - 09.40 – Reguleringers virkemåte. Hva skjer på veien fra regel til resultat i et fleksibelt og desentralisert reguleringssystem? 
    • Jon Christian F. Nordrum, 1.amanuensis ved Universitetet I Oslo, Juridisk fakultet
  • 09.40 - 10.00 – Hvordan bør regelverk utformes for å nå målene på en effektiv måte? Særlig om funksjonsbaserte regler. 
    • Inger Riis-Johannessen, fagdirektør i Justis- og beredskapsdepartementet, Lovavdelingen
  • 10.00 - 10.15 – Pause
  • 10.15 - 10.35 – Utfordringer ved etterlevelse og håndheving av funksjonsbaserte regler (og rettslige standarder), med eksempler fra bl.a. helseforvaltningen. 
    • Anders Haugland, juridisk direktør i Helsetilsynet
  • 10.35 - 11.00 – Henvisning til standarder i norsk regelverk. Praksis, rammer og muligheter. 
    • Dag Aarnes, direktør i Regelrådet
  • 11.00 - 11.30 – Lunsj
  • 11.30 - 12.00 – Panel - spørsmål og diskusjon

Jon Christian Fløysvik Nordrum er førsteamanuensis ved Juridisk fakultet, Universitetet i Oslo, der han underviser i lovgivningslære og forvaltningsrett. Han har vært leder og medlem av flere offentlig utvalg.

Om innlegget: Det er flere etapper som skal passeres etter at reglene er vedtatt. En sentral side av reglers virkemåte er at de inngår i et vertikalt og horisontalt system, der reglene utvikles og presiseres over tid. I det norske reguleringssystemet har overordnede, vage og skjønnspregede regler en sentral funksjon.

Inger Riis-Johannessen er faglig leder av forskriftsenheten i Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet. Hun har siden 2006 bistått departementene og mange underliggende etater med strukturelle, regeltekniske og overordnede spørsmål ved utformingen av forskrifter og nye lover.

Om innlegget: Velges regulering som virkemiddel for å nå gitte mål, er det viktig at reglene blir klare slik at de regulerte kan forstå innholdet og rette seg etter reglene. Man bør ikke regulere mer enn nødvendig, og de viktigste reglene bør kunne håndheves effektivt. Innlegget belyser funksjonsbaserte regler i dette perspektivet.

Anders Haugland (Cand. Jur i 1992) er juridisk direktør i Statens helsetilsyn, der han har vært i ulike stillinger siden 1999. Gjennom tiden i Helsetilsynet har han arbeidet mye med utarbeidelse av opplegg og veiledning for ulike tilsyn og rettslige spørsmål i tilknytning til det, primært innen helse- og omsorgstjenesten og noe innenfor barnevern- og sosialområdet.  Han har fra langt tilbake også arbeidet i det som nå er Helse- og omsorgsdepartementet.

Om innlegget: Regulering gjennom bruk av rettslige standarder åpner gir mulighet til å ha rettslige krav og plikter  som kan følge med kunnskapsutviklingen på ulike fagfelt og som kan bidra til å bygge bro mellom regulering og fagkunnskap. Samtidig kan det gi utfordringer med å fastslå hva som til enhver tid utgjør det konkrete innholdet i standarden – hvor grensen mellom det lovlige og ulovlige skal trekkes. Han har tenkt å dele noen refleksjoner ut fra en rettsanvenders ståsted.

Dag Aarnes er leder for sekretariatet i Regelrådet. Regelrådet er et uavhengig fagorgan under Nærings- og fiskeridepartementet og uttaler seg om forslag til nytt eller endret regelverk som er på høring. Målet er å bidra til gode beslutningsgrunnlag som sikrer at målene oppnås uten unødvendige kostnader.

Om innlegget: Det er økende interesse for hvordan man kan effektivisere og forenkle regulering både i Norge og internasjonalt, og standardenes mulige rolle i dette. OECD peker i sin publikasjon Regulatory Policy Outlook på at økt samspill mellom lovverk og internasjonale standarder kan være et effektivt virkemiddel for å forbedre og utvikle regelverk.  Spørsmålet om dagens praksis med henvisninger til standarder i det norskutviklede regelverket til er også utredet i en rapport fra Menon. Innlegget vil kommentere hva som kjennetegner regelverksområder hvor henvisning til standarder er særlig egnet, og hva som kan bidra til økt bruk på disse områdene.

Praktisk informasjon

Arrangementet avholdes i DFØ Oslo sine lokaler på Økern Portal. Du finner oss når du tar t-bane 5 fra sentrum i retning øst, merket med "Vestli". Du går av på Økern stasjon og går i 3 minutter opp til Økern Portal. Riktig inngang finner du når du går gjennom portalen og inn i paviljongen i midten, merket med Økern Portal. Ta trappen hele veien opp og gå ut oppe og ta til høyre, der vil du finne vår inngang - inngang C.

Se hvor Økern Portal ligger på kartet.

Offentlig kommunikasjon - Økern Portal (okernportal.no)

Pris

Arrangementet er gratis.  

Fant du det du lette etter?