Statsansatteundersøkelsen 2021

Statsansatteundersøkeslen blir gjennomført hvert tredje år, og er en representativ undersøkelse blant statens ansatte. Høsten 2021 ble undersøkelsen gjennomført for sjette gang siden 2007.

Oppdatert

Hovedfunn i undersøkelsen

Det er utarbeidet fem temahefter som presenterer hovedresultatene fra undersøkelsen. Temaheftene tar opp temaer som Staten som arbeidsplass, Ledelse i staten, Kompetanse, Endring og omstilling samt Arbeidssituasjonen nå og fremover. Dette er fem tema som vil være viktig å ha med seg i arbeidet med å utvikle den statlige arbeidsgiverpolitikken. Temaene reflekterer også departementets prioriterte strategiske mål i statens arbeidsgiverstrategi.

Se opptak fra lanseringen

Statsansatteundersøkelsen ble lansert 14. mars. På lanseringen overrakte DFØ resultatene til statssekretær Gunn Karin Gjul i KDD, og redegjorde overordnet for de viktigste funnene. Deretter presenterte DFØ hovedfunnene fra undersøkelsen og avslutningsvis var det en samtale mellom forskere og arbeidsgivere.

Om undersøkelsen

Høsten 2021 gjennomførte Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) på oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet undersøkelsen for sjette gang siden 2007. Undersøkelsen forteller oss om hvordan ansatte opplever ulike sider ved sin arbeidssituasjon i tillegg til opplevelsen av jobbengasjement og gjennomføringsevne. Undersøkelsen ble sendt ut til totalt 8 292 ansatte, og det kom inn svar fra 4 136 medarbeidere og 769 topp- og mellomledere.

I gjennomføringen har DFØ hatt et samarbeid med både Statistisk sentralbyrå (SSB), som har vært ansvarlig for å trekke utvalget og sende ut undersøkelsen, og med Rambøll Management Consulting, som har mottatt svarene og bistått med analysene i rapportene.

Hvordan brukes resultatene?

Resultatene brukes som kunnskapsgrunnlag til å videreutvikle den statlige arbeidsgiverpolitikken, som i arbeidet med arbeidsgiverstrategien for 2020–23, og for å forbedre lederutviklingen i staten. I etterkant kommer større satsinger, og kurs, e-læring og ledertiltak blir utviklet.

Metode for undersøkelsen

SSB står for utsendelsen av undersøkelsen fordi de har tilgang til alle statsansatte gjennom listene i A-ordningen. Rambøll bistår i innsamlingen av svar. Det er bare SSB som er i kontakt med vanlige ikke-personsensitive opplysninger. Respondentene mottar melding med invitasjon fra SSB med lenke med adresse til SurveyXact (innsamlingsverktøyet til Rambøll).

Resultatene er vektet med hensyn til departementsområder og leder/medarbeider, og gir representative tall for staten som helhet.

Kontaktinfo

Har du spørsmål om statsansatteundersøkelsen? Ta kontakt med:

Fant du det du lette etter?