Offentlighetsloven gjelder for hele forvaltningen og bygger på offentlighetsprinsippet, som sier at vår felles offentlige forvaltning skal være så åpen som mulig. Offentlighetsprinsippet er grunnlovsfestet. Formålet med offentlighetsloven er å styrke
- informasjon- og ytringsfriheten
- demokratisk deltakelse
- rettssikkerhet for den enkelte
- tilliten til det offentlige
- kontroll fra allmennheten
Hovedregelen i offentlighetsloven er at dokumenter i offentlig forvaltning er åpne for innsyn. Unntak fra dette må følge av lov eller forskrift gitt med hjemmel i lov.
Justisdepartementet har forvaltningsansvaret for offentlighetsloven. Se departementets nettsider for informasjon om loven og departementets veileder til loven.
Innholdet i det aktuelle dokumentet avgjør om det er grunnlag for å unnta fra offentlighet
Et hovedprinsipp i offentlighetsloven er at det er innholdet i dokumentet som er bestemmende for om et dokument kan unntas innsyn. Internrevisjonsdokumenter kan derfor ikke unntas fra innsyn på generelt grunnlag. Du skal i hvert tilfelle gjøre en konkret helhetsvurdering av innholdet i det aktuelle internrevisjonsdokumentet ved krav om innsyn.
Hvis det blir gitt innsyn i et internrevisjonsdokument, vil dette i utgangspunktet altså ikke skape presedens for innsyn i andre internrevisjonsdokumenter.
Vurder innsyn etter en forespørsel
Innsynsvurderingen skjer normalt etter at noen ber om innsyn. Det bør normalt ikke tas stilling til innsynsspørsmålet ved at dokumentene merkes «unntatt offentlighet» uavhengig av om noen har bedt om innsyn, såkalt negativ forhåndsklassifisering. Hvis dokumentene inneholder opplysninger som er underlagt taushetsplikt, jf. offentlighetsloven § 13 første ledd, bør dette derimot gå fram. Innsynsvurderingen skal uansett være konkret og selvstendig, og man er ikke bundet av at andre har merket dokumentene med unntatt innsyn.
Gjør deg godt kjent med unntaksbestemmelsene for innsyn
Offentlighetsloven kapittel 3 (§§ 13–26) inneholder unntaksbestemmelsene i loven. Enkelte av disse unntaksbestemmelsene er mer vanlige og relevante for internrevisjonsdokumenter enn andre, dette gjelder blant annet §§ 13, 14 og 15, men det kan også være andre unntak som er relevante og aktuelle for internrevisjonsdokumenter
§ 13 første ledd om opplysninger som er underlagt taushetsplikt
Hvis et internrevisjonsdokument inneholder taushetsbelagte opplysninger, skal disse opplysningene unntas fra offentlighet, jf. offentlighetsloven § 13 første ledd (med mindre den opplysningene gjelder, samtykker til offentliggjøring, eller taushetsplikten av andre grunner faller bort). Det skal da vises til både offentlighetsloven § 13 første ledd og den lov- eller forskriftsbestemmelsen som fastsetter taushetsplikten.
§ 14 – unntak for dokumenter som er utarbeidet for organets egen saksbehandling (organinterne dokumenter)
Etter offentleglova § 14 første ledd kan det gjøres unntak fra innsyn for dokumenter som et organ har utarbeidet til bruk i sin egen interne saksbehandling, såkalte organinterne dokumenter. Dokumentene kan da som hovedregel ikke ha vært sendt utenfor organet. Se nærmere i Rettleiar til punkt 7.2 om unntaket for organinterne dokumenter.
Et departement er å regne som et organ, og et vanlig frittstående direktorat regnes som et organ for seg.
§ 15 – unntak for dokumenter innhentet utenfra til den interne saksbehandlinge
Etter offentleglova § 15 er det mulig å gjøre unntak for visse dokumenter som blir innhentet utenfra til bruk i den interne saksforberedelsen i et organ. Etter første ledd gjelder dette dokumenter som blir innhentet fra underordnede organer (første punktum), og av et departement fra et annet departement (andre punktum). Etter andre ledd kan det gjøres unntak for de delene av et dokument som inneholder råd eller vurderinger om hvordan mottakerorganet skal stille seg i en sak. Slike råd eller vurderinger kan i prinsippet innhentes fra hvem som helst. Etter tredje ledd gjelder unntakene i første og andre tilsvarende for innhenting av dokumenter som nevnt i første og andre ledd og for innkallinger til og referater fra møter mellom de samme aktørene.
Det er flere ytterligere vilkår som må være oppfylt for at det skal kunne gjøres unntak etter § 15. Se om dette i Rettleiar til offentleglova punkt 7.3 om unntak for dokumenter innhentet utenfra for den interne saksfforberedelsen.
Helt eller delvis unntak?
Merk at mange av unntakene i kapittel 3 bare åpner for å unnta opplysninger eller deler av dokumentet fra innsyn. Det må da i utgangspunktet gis delvis innsyn i resten av dokumentet. Flere unntak kan eventuelt brukes i kombinasjon, og i noen tilfeller åpner § 12 for å unnta de resterende delene av et dokument når det blir gjort unntak for deler av dokumentet. Vilkårene her er imidlertid strenge.
Vurder merinnsyn for et dokument
Når det er anledning til å unnta innsyn, skal du vurdere å gi helt eller delvis innsyn, jf. § 11. Du skal gi innsyn hvis hensynet til offentlighet veier tyngre enn behovet for unntak. Merinnsyn er ikke aktuelt når det foreligger lovfestet taushetsplikt.
Sivilombudsmannens vurdering av internrevisjonsdokumenter som departementer innhenter fra underliggende virksomhet
Det er vanlig at departementer henter inn internrevisjonsdokumenter når de følger opp virksomheten (etatsstyringen). Sivilombudsmannen behandlet i desember 2019 tre innsynssaker som gjaldt slike innhentede dokumenter og oppga at internrevisjonsdokumenter som departementer rutinemessig henter inn som ledd i den løpende oppfølgingen av en underliggende virksomhet, ikke kan unntas offentlighet med grunnlag i § 15 første ledd første punktum. Sivilombudsmannen vurderte dermed at den generelle oppfølgingen av en underliggende virksomhet ikke er å regne som intern saksforberedelse, og dokumentene kunne dermed ikke unntas fra offentlighet på dette grunnlaget
Se Sivilombudsmannens vurdering av disse sakene her: