Utredningsarbeid blir ofte sett på som en lineær prosess fra oppstart til endelig beslutning, illustrert i figuren nedenfor. I realiteten må utredningsteamet ofte gå tilbake til et tidligere steg i prosessen for å gjøre nye vurderinger. Dette er illustrert i figuren nedenfor med pilene som peker bakover.
Spørsmål 1: Hva er problemet, og hva vil vi oppnå?
- Hold to tanker i hodet på likt. Du må forstå hele problemkomplekset og samtidig ha fokus på problemet du skal løse. Dette må du ha klart for deg for å skille mellom relevante og forstyrrende innspill i utredningsprosessen.
- Involver fagmiljøer, berørte og andre som kan tenkes å gi nyttige innspill til både problembeskrivelsen og hva som vil være relevant å avgrense utredningen til.
- Vi anbefaler at du skriver ned din forståelse av problemet som skal løses samt hvilke forhold utredningen ikke vil omfatte. Det gjør deg bevisst på hva oppdraget ditt går ut på og kan bli nyttig i ettertid.
- Bevar et åpent sinn slik at du ikke forkaster innspill for tidlig. La heller utredningen avgjøre om innspillene er levedyktige.
- Jobb for å bevare enighet i utredningsgruppen. Dette kan være krevende i situasjoner hvor det er uenighet i utredningsgruppen og med eksterne aktører om hva som er problemet og/eller alternative løsninger.
- Utredningsleder bør ha en strategi for å håndtere konfliktsituasjoner. Husk at det som oppleves som motstand ofte skyldes ulik fagbakgrunn, erfaringer etc. Da kan det være nødvendig å ta et steg tilbake for å få med seg alle.
Spørsmål 2: Hvilke tiltak er relevante?
- Involver relevante fagmiljøer og interesserte aktører for å identifisere relevante tiltak. Dette kan du gjøre gjennom intervjuer, workshops og andre former for dialog med berørte offentlige og private parter.
- Vær åpen for alle løsninger, ikke bare dine favoritter. Målet i denne fasen av utredningen er å avdekke et mangfold av mulige tiltak, ikke få frem det tiltaket du antar vil være det beste eller det minst kontroversielle.
- Bruk de samme kriteriene for å beskrive de ulike alternativene. Dette bør du gjøre for å sikre at du sammenligner tiltakets virkninger med nullalternativet på samme grunnlag. Husk å dokumentere hvilket grunnlag eventuelle tiltak er silt ut på.
Spørsmål 3-6
Se sjekklister for arbeidsoppgaver til de tre utredningsnivåene (minimumsanalyse, forenklet analyse og samfunnsøkonomisk analyse) i DFØs veileder for samfunnsøkonomiske analyser, kapittel 1.
Noen tips til den samfunnsøkonomiske analysen:
- Sørg for at utredningsgruppen er kjent med Finansdepartementets gjeldende rundskriv om samfunnsøkonomiske analyser, R-109/2021og metoden i DFØs veileder i samfunnsøkonomiske analyser.
- Avklar forutsetningene i den samfunnsøkonomiske analysen med interessenter og involverte. Interessenter som er misfornøyde med analysens utfall vil fort utfordre forutsetningene analysen bygger på. Vær tydelig når det gjelder forutsetningene for den samfunnsøkonomiske analysen. Vurderingen av prissatte virkninger i en samfunnsøkonomisk analyse blir ofte tillagt stor vekt, og forutsetningene for analysen kan ha stor innflytelse over utfallet.
- Bruk ekstra krefter på å beskrive og verdsette nyttevirkninger. Kostnadene er ofte enklere å verdsette enn nyttevirkningene, og dette kan medføre at samfunnsøkonomisk lønnsomme tiltak blir avskrevet på feil grunnlag.
- Vær oppmerksom på at det er mer skepsis knyttet til ikke-prissatte virkninger og at du bør ha en god beskrivelse av slike virkninger. Ikke-prissatte nyttevirkninger er ofte sentrale for tiltakets lønnsomhet, derfor anbefaler vi å synliggjøre disse ved bruk av plussminusmetoden (se DFØs veileder i samfunnsøkonomiske analyser).
- Du bør kun gi anbefalinger som du har faglig dekning for. I tilfeller der tiltaket reiser viktige prinsipielle hensyn, og/eller det er stor grad av usikkerhet om tiltakets virkninger, bør du enten være varsom med å gi en entydig anbefaling eller la være å gi en anbefaling.
- Vurder om det er behov for å engasjere eksterne leverandører til den samfunnsøkonomiske analysen. For eksempel om utredningsgruppen ikke har tilstrekkelig metodekompetanse og/eller det er behov for at en uavhengig part foretar utredningen.