Del 2 av veiledningen skal være til hjelp i å målrette og effektivisere arbeidet med å gjennomføre og dokumentere en vurdering av hvorvidt virksomheten skal etablere en internrevisjon etter kravene i rundskriv R-117.
Ettersom vurderingen skal gjøres etter fastsatte vurderingskriterier og foretas minimum hvert fjerde år (så lenge man ikke har etablert internrevisjon), er det viktig å dokumentere de vurderingene som gjøres. Veiledningen kan også danne grunnlag for det videre forbedringsarbeidet knyttet til styring og kontroll.
Innhold
Veiledningen består av en fremgangsmåte i fem steg som munner ut i en totalvurdering og en konklusjon av hvorvidt internrevisjon skal etableres.
Framgangsmåten1 er skjematisk fremstilt i tabellen under.
Formålet med steg 1 er å identifisere behov og utfordringer knyttet til styring og kontroll. Vi har en sjekkliste til hjelp i denne vurderingen. Sjekklisten har to hovedspørsmål med flere underspørsmål som gir eksempler på forhold som er relevante å vurdere, jf. rundskriv R-117 kapittel 4.
I steg 2, 3 og 4 gir vi veiledning i å vurdere om internrevisjon er et hensiktsmessig tiltak. Vi gir eksempler på mulige alternativer til å etablere internrevisjon. Hvorvidt internrevisjon er et hensiktsmessig tiltak, må sees i sammenheng med hva virksomheten, og særlig virksomhetslederen, identifiserer av behov og utfordringer utledet av steg 1.
Videre i veiledningen går vi gjennom relevante nytte- og kostnadsvirkninger og usikkerhetsfaktorer ved etablering av en internrevisjon.
I steg 5 skal virksomheten, basert på vurderinger fra steg 1–4, foreta en totalvurdering og konkludere om virksomheten skal etablere en internrevisjon etter kravene i rundskriv R-117. Den utfylte sjekklisten og totalvurderingen kan brukes som dokumentasjon på virksomhetens vurderinger.
1 Fremgangsmåten baserer seg delvis på logikken i en forenklet analyse, jf. veileder i samfunnsøkonomiske analyser, kap. 2.2 Forenklet analyse.